Faunawatch 10 jaar actief

Toen Tim en Ivi Huijsmans respectievelijk 13 en 11 jaar jong waren, besloten ze op 12 augustus 2012 een organisatie op te richten naar aanleiding van olieboringen van Shell op de Noordpool. De gekozen naam was “Red de Aarde”. Na een tijdje besloten ze de Nederlandse naam te veranderen in Faunawatch en werd het een stichting.

Basis Meerssen en Maastricht
Ondanks vele internationale projecten, bleef Faunawatch Meerssen en Maastricht altijd als basis te zien. In Meerssen hebben ze afgelopen jaar wildonderzoek gedaan en in maart hebben ze 1.000 boompjes geplant op de grens van Meerssen en Maastricht. Op 2 oktober wordt de opvang voor invasieve schildpadden officieel geopend in Maastricht. Op 8 augustus is de 2e fase van de bouw van de opvang gestart. Op 15 oktober gaat Faunawatch een vrijwilligers dag organiseren in de gemeente Valkenburg waar bijenhotels, vleermuizenkasten, egelhuizen, torenvalk- en bosuilenkasten worden geplaatst en heel veel wordt geplant. 

80 specialistische vrijwilligers
“In 10 jaar tijd is er een heleboel bereikt en dragen ruim 80 vaste specialistisch vrijwilligers bij aan de uitvoering van onze projecten. Daarnaast worden voor lokale projecten ook lokale vrijwilligers geworven. De laatste jaren hebben we ons met name gericht op wildonderzoek en educatie. Er waren vele hoogtepunten, waaronder de wetenschappelijke publicatie afgelopen december van onze ontdekking van de Afrikaanse goudkat in Centraal Oeganda. Ook onze educatieprojecten waarbij 1.556 kinderen de lesprogramma’s van Faunawatch inmiddels hebben gevolgd, waaronder 180 in Meerssen, 191 in Ghana, 374 in Indonesië en 811 in Oeganda, waren bijzonder,“ aldus Faunawatch. 

Hart gevolgd
10 jaar later studeert Tim bijna af als dierenarts en wildlife-onderzoeker en is Ivi onder andere afgestudeerd als gedragswetenschapper en orthopedagoog. Beiden hebben qua studie hun hart gevolgd en kunnen ze het geleerde dagelijks in de praktijk brengen bij Faunawatch.

Schilpaddenopvang Maastricht
Voor de schildpaddenopvang in Maastricht is het zaak om voldoende inkomsten te genereren om bijvoorbeeld parasitair onderzoek te kunnen uitvoeren, medicijnen te kunnen kopen, materialen aan te schaffen en nog meer. Bovendien is de opvang een structureel project dat tientallen jaren zal bestaan. In verband met het 10-jarig bestaan, verloot Faunawatch t-shirts tussen degenen die op 12, 13 of 14 augustus een donatie doen aan Faunawatch. Op 15 augustus zullen zij de winnaar contacteren en maken deze op social media bekend. Als degene niet met naam wil worden vermeld, maakt Faunawatch alleen de plaatsnaam bekend. Donatiemogelijkheid is te vinden op www.faunawatch.org/faunawatch-bestaat-10-jaar.

Aanmelden vrijwilligers
Als belangstellenden in augustus en of september een aantal uurtjes mee willen helpen aan de schildpaddenopvang in Maastricht, kunnen zich aanmelden via: info@faunawatch.org ook kan dit tijdens de vrijwilligers dag op 15 oktober in Valkenburg.

Lees vorig bericht

Motorrijder gewond na botsing met auto

Lees volgend bericht

Iets meer Meerssenaren verhuizen naar de Randstad