Systeem gemeente getroffen door cyberaanval: geen datadiefstal

De softwareleverancier van de gemeente Meerssen is getroffen door een cyberaanval. Het gaat om een administratiesysteem voor het sociaal domein. De hackaanval was al op 27 juli, maar de gemeente komt er nu mee naar buiten, het systeem is inmiddels weer werkend. De cyberaanval heeft geen gevolgen voor de inwoners. Uit onderzoek blijkt ook dat er geen datadiefstal heeft plaatsgevonden.

Bijstand en Wmo
Door de aanval waren bestanden vergrendeld. De gemeente heeft ingezet op het door laten gaan van de dienstverlening. Naast Meerssen gebruiken de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Kerkrade en Vaals hetzelfde systeem. Ook zij waren getroffen door de cyberaanval. De aanval was gericht op een systeem waarmee aanvragen van onder andere bijstandsuitkeringen en energietoeslagen worden afgehandeld. Ook aanvragen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdzorg worden met het systeem behandeld.

Onrust
De gemeente laat weten dat inwoners uitkeringen op het gebruikelijke moment ontvangen. Het systeem is door een gespecialiseerd bureau onderzocht en veilig verklaard. De gemeente komt er nu pas mee naar buiten om onrust te voorkomen, zo schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad. “De fractievoorzitters van onze gemeente en leden van het college zijn wel door onze loco-burgemeester in vertrouwelijkheid geïnformeerd.”

Aangifte
De gemeente heeft aangifte gedaan bij de politie. Het bureau dat de aanval heeft gestopt gaat onderzoek doen naar de oorzaak. Ook gaat er volgens de gemeente uitgebreid geëvalueerd worden. In het vierde kwartaal van 2022 wordt het rapport gepubliceerd. De gemeente heeft ook de Autoriteit Persoongegevens geïnformeerd.

Lees vorig bericht

IVN Meerssen rondleiding Kasteel Borgharen

Lees volgend bericht

MOS Wereldspellenmiddag in speeltuin Sint Joseph