Zo wil de gemeente hitte tegengaan

De gemeente Meerssen heeft geen hitteplan, maar wil in de toekomst wel kijken of hittestress voorkomen kan worden. Dat schrijft de gemeente op vragen van Meer Vandaag. Onlangs schreef Trouw dat maar weinig gemeenten een hitteplan hebben en dat terwijl de aarde opwarmt. De gemeente ziet nog geen aanleiding om een gemeentelijk hitteplan op te stellen. Volgens hun is een hitteplan noodzakelijk in grotere gemeenten waar het hitte-eilandeffect erg groot is.

Eiland
Bij het hitte-eilandeffect wordt het in bebouwde gebieden met weinig bomen warmer. Dat komt omdat bijvoorbeeld asfalt en andere donkere materialen hitte absorbeert. In Meerssen is dat niet op grote schaal aanwezig, maar volgens het RIVM is het in delen van Bunde en Meerssen wel warmer dan in de rest van Meerssen. Zo is het in de Bunderstraat 1,2 tot 1,4 graden warmer dan op de Markt van Meerssen. Maar ook in Ulestraten en een deel van Moorveld is het iets warmer. In groot deel van Geulle is het juist kouder. Hier is minder bebouwde kom en er zijn meer bomen.

Kaart: Atlas Leefomgeving

Vergroening
De gemeente wil, bij onder andere de herinrichting van de Markt in Meerssen en de opwaardering van het Sint Agnesplein in Bunde, rekening houden met verder vergroenen. Op die manier wil de gemeente het hitte-eilandeffect beperken. Ook gaat de gemeente bij andere projecten bekijken of er vergroend kan worden.

Lees vorig bericht

Wandelvoetbal

Lees volgend bericht

Meer Actueel week 33-2022: hackaanval, bomvolle week bij KVW en foto’s