Hoge energieprijzen: gemeente gaat inwoners helpen met besparen

Het college van burgemeester en wethouders hebben besloten om op korte termijn inwoners te helpen energie te besparen. De WoonWijzerWinkel Limburg gaat energiecoaches inzetten om samen met inwoners woningen te doorlopen. Die kunnen inwoners helpen kleine energiebesparingsmaatregelen te nemen. Daarnaast is de gemeente nog bezig om de energietoeslag uit te keren. Ook inwoners die niet een uitkering ontvangen kunnen aanvragen indienen. In het Heuvelland en Maastricht is dat door duizenden inwoners aangevraagd.

Grote vraag
Zo’n 3000 uitkeringsgerechtigden in Maastricht en het Heuvelland hebben al 800 euro aan energietoeslag ontvangen. Sinds 15 juni kunnen inwoners die geen uitkering ontvangen ook een aanvraag doen. Duizenden mensen hebben dat al gedaan. Door de grote vraag gaat het de gemeenten niet lukken om het bedrag binnen acht weken uit te keren. De gemeente moet onderzoeken of de aanvragers recht hebben op de toeslag. Daarom is de deadline verplaatst naar 30 juni 2023. De gemeente gaat proberen om dit jaar het geld al naar zoveel mogelijk aanvragers over te maken.

Verhoging
Verder wordt het bedrag van de energietoeslag verhoogd naar 1300 euro, dat is een verhoging van 500 euro. De uitkeringsgerechtigden die al 800 euro hebben ontvangen krijgen dat in september. De nieuwe aanvragers krijgen direct 1300 euro.

Maatregelen
De gemeente wil naast de energietoeslag ook op andere manieren inwoners ondersteunen. Zo willen ze inzetten op kleine energiebesparingsmaatregelen. Dat gaat over tochtstrips, LED-verlichting of een waterbesparende douchekop. Een energiecoach gaat langs bij de inwoners. Ingezet wordt om 300 huishoudens te bereiken. Na de zomerperiode gaat de energiecoach aan de slag. Na afloop van dit project wil de gemeente kijken of er een nieuw project kan worden opgestart.

Lees vorig bericht

V.V. Bunde in halve finale Maastricht Champions Trophy

Lees volgend bericht

Tweede Kamerlid bezoekt door watersnood getroffen gebieden