Oplossing conflict gemeente en LVO: gemeenteraad moet knoop doorhakken

De gemeente en scholenkoepel LVO hebben het conflict over het de teruglopende financiering bijgelegd. De gemeente krijgt een korting op een nog te betalen bijdrage voor de verbouwing van het Stella Maris College in Meerssen. In 2020 diende de gemeente een schadeclaim van bijna 4,5 ton in bij het LVO, de scholenkoepel waar het Stella Maris College onder valt. De raad moet nog een beslissing nemen over het akkoord. Dat gebeurt eind september tijdens de raadsvergadering.

Subsidie
Reden voor het conflict was de verhuizing van de leerlingen van Stella Maris College Valkenburg naar Meerssen. In 2019 en 2020 verhuisden er minder leerlingen naar Meerssen. De gemeente krijgt voor iedere leerling een subsidie van het Rijk. Maar doordat er minder leerlingen naar Meerssen zijn verhuisd kreeg de gemeente minder subsidie dan waarmee ze rekening hebben gehouden.

Korting
In het akkoord – waar de raad nog een besluit over moet nemen – krijgt de gemeente een korting op een nog te betalen bijdrage voor de verbouwing van het Stella Maris College. De claim die de gemeente indiende stond op 430.375 euro. In het akkoord krijgt de gemeente een korting van 331.250 euro, 77 procent van het bedrag.

‘Rijke geschiedenis’
“Door deze overeenkomst wordt een dure gerechtelijke procedure voorkomen,” schrijft het college van burgemeester en wethouders. Ook levert dit akkoord een flinke vermindering van de ambtelijke uren. “Het Stella Maris College en de Gemeente Meerssen hebben een rijke geschiedenis samen. Ik ben blij dat we middels deze regeling onze samenwerking positief kunnen voortzetten”, reageert wethouder Inge Smeets (Lokaal DNA).

Lees vorig bericht

Oekraïners vieren onafhankelijkheidsdag in de Gansbeek

Lees volgend bericht

Meerssenaar de cel in na verkrachting Geleense vrouw