Oekraïense Oksana vluchtte met haar zoon en woont nu in De Gansbeek

Oksana Salivon uit Oekraïne woont nu in de voormalige basisschool De Gansbeek. Samen met haar zoon vluchtte ze kort na de oorlog naar Nederland. Veel familie en vrienden zijn nog in Oekraïne. Ze is de Nederlandse bevolking dankbaar voor alle steun die ze krijgt. “Ik ben dit land heel erg dankbaar.”

Invasie
Als op 24 februari Rusland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenvalt, krijgt Oksana hulp aangeboden vanuit Nederland. “Ik had al langer vrienden in Nederland. Op de eerste dag van de oorlog werd door hun aangeboden om te komen. Toen zijn we vertrokken”, vertelt ze in haar tijdelijke woning, vroeger een klaslokaal.

Landgenoten
Sinds maart woont ze samen met haar zoon Maxime in Nederland. “Al die tijd hebben we bij andere mensen gewoond. We hebben gewacht tot dit gebouw was verbouwd, zodat we hier met onze landgenoten konden wonen.”

‘Vriendelijke mensen’
Inmiddels voelt Oksana zich vertrouwd met de Nederlandse cultuur. “We zijn zeer onder de indruk van de mensen. We hebben vriendelijke mensen ontmoet en krijgen ook hulp. Ik vind het hier erg leuk”, zo zegt Oksana. Maxime, de zoon van Oksana, heeft inmiddels al een aantal Nederlandse vrienden. “Zij helpen mij om Nederland beter te leren kennen”, vertelt hij.

Wapens
Maxime en Oksana zijn Nederland vooral heel erg dankbaar voor alle hulp. Niet alleen de hulp die zij krijgen, maar ook het land. “Zowel de morele als fysieke steun. Ook bedankt voor het leveren van wapens voor de verdediging van ons land. Heel erg bedankt”, vertelt Maxime.

Lees vorig bericht

Opening seizoen jeugdteams BC Dunatos

Lees volgend bericht

Lancering Meer-Vitaal platform