Militairen ‘overleven’ in De Dellen

Militairen van de Koninklijke Landmacht hebben afgelopen week weer geoefend in De Dellen. Deze keer stond zelfredzaamheid centraal. De militairen oefenen geregeld in het Meerssense natuurgebied. Reden is volgens opperwachtmeester Wim Meijer dat het gebied er hier anders uit ziet dan in de rest van Nederland. “Er is hier veel meer reliëf. Dat geeft voor onze leerlingen de extra dimensie waardoor ze met meer dingen rekening moeten houden tijdens het navigeren en verplaatsen”, vertelt Meijer.

Geen ondersteuning
De militairen in opleiding oefenen dat ze zijn afgesneden van hun groep en dat ze moeten overleven in een vijandig gebied. “Ze hebben geen bevoorrading meer of fatsoenlijk contact met hun commandant”, legt Meijer uit. In tweetallen moeten ze overleven zonder ondersteuning. Ze moeten onder andere hutten bouwen van natuurlijke materialen. “Alles wat ze vinden kunnen ze gebruiken.”

Takken
Een van de leerlingen heeft een hut gebouwd van allerlei bladeren en takken. Ondertussen stookt hij voor de tent een vuurtje om warm te blijven. “We zijn hier nu bijna meer dan 24 uur. We zijn twee uur bezig geweest met het maken van de hut. Het meeste werk zit in het afzagen van de takken”, vertelt de militair.

Lees vorig bericht

Bundermijt braderie weer gehouden

Lees volgend bericht

Grote behoefte aan padelbanen, maar komst is onzeker