Bijna 700 huishoudens hebben het zwaar om energierekening te betalen

In onze gemeente zijn bijna 700 huishoudens die het momenteel zwaar hebben hun energierekening te betalen. Door de steeds maar stijgende energieprijzen komen ze nauwelijks nog rond. Slechte isolatie speelt hierin een belangrijke rol. Ook huishoudens uit aangrenzende gemeenten hebben het zwaar.

In deze video wordt uitgelegd wat de cijfers betekenen:

Onderzoek
De NOS, die het onderzoek heeft uitgevoerd, heeft gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek geanalyseerd. Dit zijn de meest actuele gegevens afkomstig uit 2018, maar volgens het CBS wel nog bruikbaar. Uit het onderzoek blijkt dat er in onze gemeente 683 huishoudens zijn die door de energietarieven moeilijk rond kunnen komen. In de buurgemeente Valkenburg, die qua woningaantal te vergelijken is met Meerssen, leven 820 huishoudens in zogenaamde energiearmoede. In de gemeente Beek en Stein zijn dit respectievelijk 827 en 1051 huishoudens.

Isolatie
Het percentage slecht geïsoleerde huizen met het energielabel E, F of G, is in Meerssen 22 procent. Ongeveer de helft van alle woningen in Meerssen is gemiddeld geïsoleerd. Uit de gegevens blijkt tevens dat de huishoudens die te kampen hebben met energiearmoede in de meest slecht geïsoleerde huizen wonen. Iets meer dan 40 procent kan niet investeren in het isoleren van hun woning. Vaak zijn dit huurhuizen of oudere huizen.

Vragen
Financiën wethouder Bjorn Molling (Lokaal DNA) heeft met gemengde gevoelens gekeken naar Prinsjesdag. Toen werd aangekondigd dat het kabinet met een energieplafond komt. Dit houdt dat dat het kabinet de energieprijzen tot een bepaald verbruik bevriest. “Aan de ene kant zijn wij blij dat voor de minima veranderingen komen. (…) Maar aan de andere kant is er ook een hele grote groep werkende mensen die het moeilijk hebben. Ook het midden- en kleinbedrijf waar nog het een en ander voor moet uitgewerkt worden. Maar ook de stichtingen en verenigingen die met vragen zitten”, vertelt wethouder Molling.

Verduurzamen
De gemeente heeft ook energiecoaches aangesteld die inwoners gaan helpen met verduurzamen.In oktober gaan die langs bij huishoudens om adviezen te geven. “Daar kun je al een stukje mee verduurzamen en daarmee bespaar je ook op je energierekening”, legt wethouder Vanessa de Rond (KIJK!!!) uit. “Het scheelt vooral op de lange termijn.”

Lees vorig bericht

Open dag woonzorgcentrum De Wilgenhof

Lees volgend bericht

Meer Actueel week 38-2022: huishoudens in problemen, energiecoaches & God