Conflict beëindigd: LVO en gemeente bereiken akkoord

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de regeling tussen de gemeente en scholenkoepel LVO. Lokaal DNA, CDA, KIJK!!! en PGM Het Origineel stemden voor de regeling. BRUG-M was het niet eens met het akkoord tussen de gemeente Meerssen en de scholenkoepel. Fractievoorzitter Jan Gulikers zegt dat het huidige college een andere koers heeft gezet. Volgens Gulikers – die wethouder is geweest toen het conflict uitbrak – gaat de gemeente te makkelijk akkoord met de regeling.

Korting
Reden voor het conflict was de verhuizing van de leerlingen van Stella Maris College Valkenburg naar Meerssen. In 2019 en 2020 verhuisden er minder leerlingen naar Meerssen. De gemeente krijgt voor iedere leerling een subsidie van het Rijk. Maar doordat er minder leerlingen naar Meerssen zijn verhuisd, kreeg de gemeente minder subsidie dan gedacht. Het gaat om een bedrag van bijna 4,5 ton dat de gemeente heeft misgelopen. In het akkoord staat dat de gemeente een korting krijgt op een nog te betalen bijdrage voor de verbouwing van het Stella Maris College in Meerssen. De korting dekt ongeveer 77 procent van de misgelopen kosten.

‘Grotere plaatje’
Het conflict tussen de gemeente en het LVO liep hoog op, een stap naar de rechter was nabij. “Het gaat er om of hier sprake was van rechtvaardigheid. De gemeente heeft schade opgelopen door een fout van een scholenorganisatie”, vertelde Jan Gulikers van oppositiepartij BRUG-M. De partij vindt dat de gemeente te makkelijk akkoord gaat met de regeling. De coalitie is ook niet blij met de regeling, maar kijkt met nog grotere argusogen naar een gang naar de rechter. “We begrijpen dat het lijkt alsof we aan het kortste eind trekken. Maar we moeten naar het grotere plaatje krijgen”, betoogde Hamza Bamohamed van Lokaal DNA.

Procedure
Ook KIJK!!! zag een juridische procedure starten niet als oplossing. “Alles overwegende gaan we – hoe ongelukkig het ook geformuleerd is – steunen”, stelde Agnes Jonkhout van het CDA. Jan Gulikers van BRUG-M was niet te spreken over de argumentatie van de coalitie. “Wat het LVO de gemeente geflikt heeft, mogen we niet accepteren”, vertelde Jan Gulikers. “Het is nooit zeker of je wint als je gaat procederen. Maar tijdens het vorige college werd de koers gezet dat we gingen procederen.” Volgens Gulikers werd die koers ook gesteund door de juridische adviseurs van de gemeente.

Lees vorig bericht

Raad wil onderzoek naar toekomst terrein Meerssen Papier

Lees volgend bericht

Meer Actueel week 39-2022: subsidie, einde cabaret & Bieske