‘Masterplan’ centrum Meerssen krijgt een update: drie grote projecten

Het zogenoemde masterplan voor het centrum van Meerssen wordt vernieuwd. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Het masterplan dat geschreven is in 1997 moet worden bijgewerkt omdat er op dit moment verschillende projecten lopen in het centrum. Zo wordt onder meer de Markt heringericht en moet er ook nog een nieuwe bestemming komen voor de voormalige basisschool de Gansbeek. Daarnaast laat het kerkbestuur de gemeente weten dat binnenkort de restauratie van de basiliek gaat starten.

In december plan klaar
Ook zijn er nog particuliere woningbouwplannen in de Kerkstraat en de Beekstraat die worden meegenomen in het vernieuwde masterplan. De gemeente heeft hiervoor architectenbureau Mecanoo uit Delft in de arm genomen. Zij gaan het masterplan uit eind jaren 90 actualiseren. De gemeente hoopt in december een eerste versie van het plan te kunnen presenteren aan alle belanghebbenden en de gemeenteraad. In januari volgend jaar moet de definitieve versie klaar zijn.

Carnaval gaat door
Op 29 oktober gaat de gemeente nog om de tafel met de cultuursector. Op die manier hopen ze vanuit die sector nog input te krijgen voor alle plannen. Verder kan de gemeente meedelen dat alle evenementen op de Markt in 2023 door kunnen gaan. Daar valt ook carnaval en de Top 111 onder. In de eerste schetsen van de plannen was het mogelijk dat de herinrichting van de Markt zou samenvallen met het evenement. Maar nu blijkt dat dit niet het geval is.

Start restauratie pinakels
Sinds een voorjaarsstorm in 2019 staan er hekken rondom de basiliek. Tijdens de storm vloog een pinakel – een soort sierlijke kleine toren – van het dak. Een andere pinakel werd later uit voorzorg verwijderd. Vanwege de veiligheid werd besloten om hekken rondom de basiliek te zetten. Een volledige restauratie van alle pinakels bleek noodzakelijk. In totaal is daar zo’n 1,5 miljoen euro mee gemoeid. De eerste fase van de restauratie kan starten.

Lees vorig bericht

Het succes van de band ‘Bieske’ komt mede uit Bunde

Lees volgend bericht

Halloweentocht in Ulestraten