Renovatie basiliek van Meerssen start maandag

Een omvangrijke renovatie van de basiliek van Meerssen gaat vanaf maandag 17 oktober van start.  De totale werkzaamheden zullen ongeveer 40 weken in beslag nemen en in de zomer van 2023 zijn afgerond. Tijdens de periode van werkzaamheden blijft de basiliek open voor de Heilige Mis, doop en begrafenissen. De totale kosten van de renovatie zijn 1,5 miljoen euro.

Werkzaamheden
Een van de werkzaamheden is het fixeren van de kapconstructie. Dit gebeurt door de houten balken te voorzien van een staalconstructie. Dit is om te voorkomen dat stenen los kunnen laten. Daarnaast wordt gestart met het vastzetten van alle pinakels. Gelijktijdig met het vastzetten van de pinakels worden voegwerkzaamheden uitgevoerd en een deel van de natuursteen aangepakt. Het gebouw is voor het laatst in de tweede helft van de vorige eeuw gerestaureerd. In 2012 is het glas in lood van de absis (het gedeelte rondom het altaar) opgeknapt.

Wind
Tijdens een storm in 2019 vielen twee pinakels naar beneden. Sindsdien staan er hekken om de kerk. Reden daarvan is dat bij een stevige windkracht ook andere pinakels naar benden kunnen komen. Pastoor Theo van Galen wil de hekken het liefst weg hebben. “Het is geen sierplaatje als je op het terras komt of voorbij loopt.”

Blij dat werkzaamheden beginnen
Pastoor van Galen van de Basiliek van Meerssen is blij dat de werkzaamheden eindelijk kunnen beginnen. “Het is belangrijk dat we dit kerkgebouw in een goede staat houden en kunnen doorgeven aan de komende generatie.” De kerk werd in de 14e eeuw gebouwd en in 1938 verheven tot Basilica Minor (kleine basiliek). “Het is onze plicht om zorg te dragen voor dit schitterende monument dat nog steeds belangrijk is voor het geloofsleven van Meerssen en omstreken en één van de zes Limburgse basilieken is”, aldus van Galen.

Financiering renovatie
De totale renovatiekosten zijn 1,5 miljoen euro. Deze kosten zullen grotendeels worden gedekt door subsidies van de Provincie Limburg, Gemeente Meerssen, de Vrienden van de Basiliek en de Cultuur Club.

Lees vorig bericht

Kunstproject Ave Maria van start

Lees volgend bericht

Open dag Buurtzorg Meerssen in Bunde