Verenigingen Bunde hebben geen gebouw meer: ‘Flink zorgpunt’

Zowel carnavalsvereniging Havermennekes Bung als de Harmonie en Drumband St. Agnes Bunde maken zich zorgen. Doordat de verenigingen in de Auw Kerk niet meer hun thuis kunnen vinden moeten ze uitwijken naar een andere locatie. Maar die is er in de kern Bunde (nog) niet.

Auw Kerk
De Auw Kerk kan bijna niet meer gebruikt worden omdat de gemeente die in de verkoop heeft gezet. Daarbij zorgen de hoge energieprijzen in combinatie met een oude en lekkende verwarmingsketel dat carnaval vieren in het rijksmonument bijna onmogelijk is. Ook voor de harmonie is de Auw Kerk bijna geen optie meer. Volgens verantwoordelijk wethouder Inge Smeets (Lokaal DNA) zou er veel moeten gebeuren om de Auw Kerk weer op een bruikbaar niveau te krijgen. Wel laat de wethouder deze mogelijkheid onderzoeken.

Sint-Agneskerk
De in 1960 gebouwde Sint-Agneskerk zou een oplossing kunnen zijn. Op dit moment wordt geld gezocht om de verbouwing van de Sint-Agneskerk naar multifunctioneel centrum te financieren. Nadat dit gebeurd is, gaan de verenigingen hier gebruik van maken. Dit is voor carnaval van 2023 niet het geval.

Een groot vraagteken
Gevolg is dat de carnavalsvereniging geen plek heeft om de activiteiten plaats te laten vinden. “De carnaval in Bunde is op dit moment een groot vraagteken voor ons”, vertelt voorzitter van de Havermennekes Alexander Hanssen. Ook voor de harmonie in Bunde is de problematiek groot, voorzitter Leo Direks laat weten dat de sluiting grote gevolgen heeft voor de harmonie. Zo moet de harmonie voor concerten uitwijken naar andere kernen of het zelfs buiten Meerssen zoeken. De enige oplossing voor de harmonie is om zo snel mogelijk gebruik te maken van de omgebouwde Sint-Agneskerk.

De wethouder is met beide verenigingen in gesprek voor een passende oplossing. De verwachting is dat de Sint-Agneskerk eind 2023 klaar moet zijn.

Hoe gaat de Sint-Agneskerk in Bunde er in de toekomst uitzien?

Lees vorig bericht

Donderdag kans op 24 graden

Lees volgend bericht

Gratis cursus ‘Wandel Jezelf Positief Gezond‘