Rookwolken door brand in Lanaken: vuur onder controle

Een flinke brand in Lanaken veroorzaakte woensdag rookwolken die tot in Meerssen kwamen. De brand brak uit op een industrieterrein in Smeermaas. Dat gebeurde rond 17:00 uur bij een recyclingbedrijf. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg adviseerde om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen. Rond 22:20 uur meldde de veiligheidsregio dat de brand onder controle was en dat het advies om ramen en deuren te sluiten kwam te vervallen. De brandweer is nog bezig om het vuur gecontroleerd te laten uitbranden.

Gevaarlijke stoffen
Volgens de veiligheidsregio trok de rook richting Geulle, Beek en Geleen. Er zijn door de brandweer metingen verricht, daaruit bleek dat er geen schadelijk hoeveelheden gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Toch bleef het advies gelden om ramen en deuren te sluiten. Rook inademen is ook schadelijk voor de gezondheid. In de loop van avond ging de wind draaien naar het zuidoosten, in de richting van België. Rond 22:00 uur verliet de rookpluim Zuid-Limburg.

Korpsen
De veiligheidsregio schreef eerder: “Het gebied van de rookwolk van de brand in Lanaken is groter dan eerder gedacht. De rook gaat ook over de Duitse grens.” De rookpluim was in totaal vijf kilometer lang. Ook Nederlandse brandweerlieden waren bij de brandhaard. Het brandweerkorps in Maastricht ondersteunde de Belgische brandweerlieden. De oorzaak van de brand is nog steeds onduidelijk. De hulpdiensten schaalde op naar GRIP-2. Daarmee wordt een organisatie opgetuigd zodat verschillende hulpdiensten kunnen samenwerken.

De veiligheidsregio schrijft rond 19:40 uur op Twitter:

Bedrijven
Bij het recyclingbedrijf zijn balen samengeperste plastic flesjes in brand gevlogen. Naast het recyclingsbedrijf staan andere bedrijfshallen. Bij het bedrijf wordt kunststofafval verwerkt. Daarvan worden hoge kwaliteit grondstoffen gemaakt voor de kunststofindustrie, zo schrijft de Belgische krant het Belang van Limburg. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

De brand is ontstaan bij een recyclingbedrijf
Ook in Bunde zijn de rookwolken duidelijk te zien
De rookwolken trekken richting Geulle

Lees vorig bericht

Expositie Patrick Rijs en Rob Courtens

Lees volgend bericht

Genootschap Remigius geeft nieuw vaandel aan schutterij