Gemeente: ‘Geen geschikte locatie crisisnoodopvang asielzoekers’

Er is in onze gemeente geen geschikte locatie voor de crisisnoodopvang van asielzoekers. De gemeente heeft verschillende locaties onderzocht, maar de veiligheidsregio ziet de locaties in Meerssen niet zitten. Veiligheidsregio’s hebben de coördinatie over de asielcrisis. Het Rijk heeft de veiligheidsregio’s gevraagd om in totaal 450 noodopvangplekken per regio te regelen. Maar de gemeente Meerssen gaat voorlopig geen noodopvang krijgen.

Wat is het verschil tussen een asielzoeker, vluchteling en statushouder?
Een asielzoeker is vreemdeling die in Nederland is gekomen om asiel aan te vragen. Dat aanvragen gebeurt in het aanmeldcentrum in Ter Apel (Groningen). Daar wordt gecontroleerd of diegene die de aanvraag doet uit een onveilig land komt en recht heeft om in Nederland te mogen wonen.
Heeft de asielzoeker de asielprocedure doorlopen en een verblijfsvergunning gekregen dan is vanaf dat moment deze persoon statushouder. De gemeenten moeten woningen regelen voor statushouders.
De gevluchte Oekraïners hebben een aparte status. Zij vallen onder de zogenoemde Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Dat wil zeggen dat ze bij aankomst meteen zijn erkent als vluchteling.

Locaties
Na het verzoek van het Rijk heeft de gemeente verschillende locaties in kaart gebracht. In die panden moest tijdelijk plek zijn voor 125 asielzoekers. De volgende locaties kwamen naar voren:

  • Auw Kerk (Bunde)
  • Ruimte boven de Jumbo (Rothem)
  • Twee kantoorvilla’s op het terrein van de voormalige papierfabriek (Weert)
  • Bedrijfspand op de Burgemeester Visschersstraat (Ulestraten)

De Auw Kerk in Bunde viel als eerste af, de gemeente heeft het pand in de verkoop gedaan. De andere locaties waren volgens de veiligheidsregio niet geschikt voor de opvang van asielzoekers. “Dat betekent dat onze gemeente vooralsnog geen geschikte locaties voor de crisisnoodopvang van asielzoekers kan bieden. Op dit moment heeft de Veiligheidsregio geen potentiële locaties in onze gemeente in onderzoek”, laat de gemeente weten.

Bijdrage
Maar dat wil niet zeggen dat de gemeente geen bijdrage wil leveren om de asielcrisis op te lossen, stelt de gemeente. “Om onmenselijke situaties zoals die in Ter Apel te voorkomen, blijft onze gemeente bereid om haar bijdrage te leveren. Als de gemeente concrete of geschikte locaties heeft, zullen wij de plaatselijke gemeenschap – en met name de buurtbewoners – daar uitdrukkelijk bij betrekken”, schrijft burgemeester Mirjam Clermonts.

Woningen
De gemeente is – net als iedere Nederlandse gemeente – verplicht om statushouders te huisvesten. In onze gemeente zijn dit jaar al 16 statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) gehuisvest. Dit jaar moeten nog 13 statushouders een woning krijgen. Woningcoöperatie Wonen Meerssen heeft al laten weten dat dit moet lukken.

Lees vorig bericht

‘Van Bommel ontsnapt aan gewapende overval, dader had het voorzien op auto’

Lees volgend bericht

Expositie Patrick Rijs en Rob Courtens