IVN lezing over de Geleenbeek

Op maandagavond 31 oktober verzorgt Olaf Op den Kamp voor IVN Meerssen een lezing over de Geleenbeek. De Geleenbeek ontspringt in Benzenrade, stroomt dan via Terworm richting Nuth en Schinnen. Via Geleen en Sittard bereikt ze Nieuwstadt om bij Ohé en Laak in de Maas uit te monden. De Geleenbeek was een echte mijnbeek, ze ontspringt in de Oostelijke Mijnstreek en stroomt vervolgens via de Westelijke Mijnstreek naar de Maas.

Een mijnbeek
Decennialang werd het waswater van de steenkolenmijnen via de gekanaliseerde
Geleenbeek zo snel mogelijk naar de Maas afgevoerd. Parallel aan de beek werd het
mijnspoor aangelegd. Nu, ruim 40 jaar na de mijnsluiting, is de Geleenbeek bezig aan een wederopstanding. Het rechte kanaal heeft plaatsgemaakt voor een meanderende loop, het mijnspoor is omgevormd tot een fietspad, boven het water fladderen libellen en er zwemmen weer vissen in de beek. Door wandelpaden worden de verschillende natuurgebieden langs de Geleenbeek met elkaar verbonden zodat het weer een aantrekkelijk recreatiegebied is geworden.

Aanmelden verplicht
De lezing begint om 19.30 uur en vindt plaats in Gemeenschapshuis De Stip, Pastoor Dominicus Hexstraat 10, 6231 HG in Meerssen. Voor deze lezing dient u zich aan te melden via: ivnmeerssen@gmail.com .

Lees vorig bericht

Komend jaar 11 nieuwe laadpalen voor elektrische auto’s

Lees volgend bericht

De klok van zomertijd naar wintertijd