Gemeenteraad buigt zich deze week over begroting

De gemeenteraad vergadert deze week twee dagen over de gemeentelijke begroting. Vandaag maandag 7 november begint de vergadering om 17:00 uur. De partijen houden dan hun betoog over de voorgestelde begroting. Donderdag 10 november gaan de partijen in debat met elkaar. Deze vergadering start om 18:00 uur. Hieronder een aantal onderwerpen uit de begroting.

Woonlasten
De woonlasten voor de inwoners gaan ook dit jaar stijgen. Voor alle huishoudens (eenpersoons en meerpersoons) gaan de heffingen met ongeveer 3,30 procent omhoog. De onroerendzaakbelasting (ozb) gaat de komende jaren met 3,5 procent omhoog, dit was eigenlijk 4,5 procent. De afvalstoffenheffing is de grootste stijger. De stijging komt neer op 5,3 procent. Dit zou eigenlijk 21,2 procent zijn, maar de gemeente trekt zes ton uit om de stijging tot 2026 te dempen.

Tegemoetkoming
Verder komt het college van burgemeester en wethouders met een extra steunpakket voor de minima. De gemeente krijgt al geld van het Rijk om een energietoeslag uit te keren. Per persoon gaat het om een bedrag van 1.300 euro. De gemeente komt met nog een extra tegemoetkoming van 100 euro voor alleenstaanden. Alleenstaande ouders en gezinnen met en zonder kinderen krijgen nog eens 200 euro.

Energierekening
Het college wil ook een steunfonds voor verenigingen en stichtingen opzetten. Door de hoge energierekening hebben die moeite om rond te komen. Hoe dat precies eruit gaat zien is nog onduidelijk. Binnenkort wordt hier meer over duidelijk.

Ravijn
Onder de streep heeft de gemeente zwarte cijfers. Maar in 2026 is er een zogenoemde ‘financieel ravijn’, veel extra financiering van het Rijk stopt dan. Voor nu komt de gemeente net rond, maar de vraag is of dat de komende jaren zo blijft. Verder zijn er nog veel financiële onzekerheden. Zo loopt het energiecontract van de gemeente af en is de verwachting dat de kosten hiervoor flink oplopen.

Meer Vandaag zendt beide raadsvergadering live uit. Donderdag is er vooraf een voorbeschouwing in Uitgelicht. Ook wordt na de vergadering teruggeblikt in het programma.

Lees vorig bericht

Verdriet heerst op het Gasthuisplantsoen na gedwongen verhuizing

Lees volgend bericht

NU LIVE: Gemeenteraad bespreekt begroting