Gemeenteraad stemt in met begroting na discussie over ozb

De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de gemeentelijke begroting. Lokaal DNA, CDA, KIJK!!! en PGM Het Origineel stemde in met de sluitende begroting. Alleen oppositiepartij BRUG-M stemde tegen. Donderdagavond ontstond een discussie over de onroerendzaakbelasting. BRUG-M diende een voorstel in om de jaarlijkse stijging van de belasting verder te laten dalen, maar de coalitie zag het niet zitten.

Overschotten
Maandagavond werd er voor het eerst vergaderd over de begroting. Toen konden de raadsleden voor het eerst reageren op de begroting. “Er zijn overschotten waar we drie jaar geleden alleen van konden dromen”, vertelde fractievoorzitter Björn Hendriks van Lokaal DNA. Financiën-wethouder Bjorn Molling (Lokaal DNA) temperde de verwachtingen over de overschotten. In 2026 is er sprake van een zogenoemd financieel ravijn, veel geldstromen vanuit het Rijk stopt op dat moment. Het overschot bij de gemeente slinkt dan naar 350.000 euro, terwijl de jaren daarvoor stijgen tot ruim twee miljoen.

Risico’s
Oppositiepartij BRUG-M wilde de stijging ozb verder omlaag halen. Het college wil een daling van 4,5 naar 3,5 procent, maar BRUG-M wil naar twee procent. Gevolg is dat de overschotten van de gemeente verder slinken. De gemeente houdt daardoor in 2026 ongeveer 13.000 euro over. Wethouder Molling ontraadde het voorstel, het overschot in 2026 zou daardoor laag zijn. Jan Gulikers van BRUG-M was het daar niet mee eens, hij vindt dat de wethouder daardoor een reserve opbouwt die niet nodig is. “Er is een politieke wil nodig om het zo te doen”, zegt Gulikers over zijn voorstel. Het voorstel werd uiteindelijk door een meerderheid van de raad weggestemd.

Zorgen over MAA
Verder heeft de raad ingestemd met het maken van een gedenkplaats in Bunde. Lokaal DNA diende een voorstel in om een plek te realiseren waar slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht kunnen worden. Daarnaast is er een voorstel van KIJK!!! aangenomen om een campagne te starten afval te verminderen. Ook een ander voorstel van KIJK!!! kon rekenen op een meerderheid, waarin het college wordt opgeroepen om bij Provinciale Staten zorgen over te brengen over Maastricht Aachen Airport. De coalitiepartij wil van het Limburgs Parlement weten welke plannen er liggen over de mogelijke gezondheidsschade.

Schapen
Tot slot is er een voorstel van PGM Het Origineel aangenomen. Daarin roept fractievoorzitter Andre Gruyters op om meer schapen in weides te laten grazen. Op die manier worden meer grasvelden op natuurlijk manier gemaaid.

Stijging
Met het aannemen van de begroting stijgen de woonlasten volgende jaar met 3,5 procent. Voor een gemiddeld meerpersoonshuishouden betekent dit een verhoging van ongeveer 40 euro. Voor een gemiddeld eenpersoonshuishouden houdt dit in dat de heffingen stijgen met ongeveer 35 euro.

Dit betekent de begroting voor u:

Lees vorig bericht

Uitgelicht nabeschouwing begrotingsvergadering

Lees volgend bericht

Gelukslezing ‘Happy in 100 dagen’ door Josje Smeets