Deze projecten lopen om te helpen bij de hoge energiekosten

De gemeente komt met allerlei plannen om inwoners te helpen energiebesparende maatregelen te nemen. Voor één project is het een race tegen de klok voor de gemeente. Een geldpot waar ze gebruik van kan maken loopt in 2023 af. Verder komen er energiecoaches in november langs bij inwoners die een energietoeslag hebben ontvangen. De coaches helpen om energiebesparende maatregelen te nemen. Daarnaast worden de energiekosten van verenigingen en stichtingen in kaart gebracht.

Maatregelen
De energiecoaches zijn de afgelopen maanden opgeleid en komen in november op afspraak langs bij de inwoners. De mensen die in aanmerking komen worden per brief geïnformeerd. De coaches kunnen thuis direct maatregelen nemen, zoals het leggen van tochtstrips. Andere maatregelen worden samen besteld en zijn binnen drie weken binnen. Door middel van de energiecoaches wil de gemeente 350 huishoudens bereiken. In januari wordt besloten of de gemeente de energiecoaches opnieuw gaat inzetten.

Korte termijn
Dan loopt er nog een ander project. De gemeente kan nog gebruik maken van een geldpot van het Rijk om woningen te verduurzamen. Alleen loopt de gemeente tegen het probleem aan dat het geld voor 2023 moet worden uitgegeven. Verder zijn er een aantal voorwaarden om het geld te gebruiken. In totaal kan het geld gebruikt worden voor minimaal 1000 woningen, 50 procent daarvan moeten huurwoningen zijn. De gemeente is samen met woningcorporatie Wonen Meerssen bezig om een plan op papier te zetten. “De termijn is kort, maar als niets tegenzit verwachten we dit nog te kunnen realiseren”, schrijft de gemeente.

Gratis scans
Stichting Duurzaam Meerssen helpt verenigingen en stichtingen om de te verduurzamen. De verenigingen en stichtingen kunnen bij hun een gratis energiescan aanvragen. Volgens de gemeente lieten eerdere energiescans zien dat er aanzienlijk bespaard kan worden. Stichting Duurzaam Meerssen heeft nog voldoende geld in kas om de scans uit te voeren. De gemeente en de stichting hebben afgesproken dat als de komende tijd het geld snel op is, de gemeente te hulp zal schieten.

Problemen
De gemeente gaat ook energiekosten van sportverenigingen en gemeenschapshuizen in kaart brengen. Daaruit moet blijken of deze verenigingen en stichtingen in de problemen komen door de hoge energiekosten. “Indien nodig kunnen daarna passende maatregelen worden getroffen door de gemeente”, schrijft het college.

Verder gaat de gemeente zelf ook verduurzamen. In 2023 komen er verduurzamingsplannen. De gemeenteraad zal hierover nog een besluit moeten nemen.

Lees vorig bericht

Meerssense vlag gaat wapperen bij gemeentehuis

Lees volgend bericht

TPC Bunde zoekt 7 en 8 jarige die willen leren padellen