Omgevingsfonds MAA gaat woningen uitkopen

Het omgevingsfonds van Maastricht Aachen Airport (MAA) gaat woningen rond de luchthaven uitkopen. Dat valt te lezen in de businesscase die in december wordt besproken door Provinciale Staten. In het plan voor het fonds staat dat er een zogenoemde verkoopgarantieregeling in het leven wordt geroepen. Met die regeling kan het fonds woningen opkopen van omwonenden die af willen van hun huis. Verder staan er nog allerlei andere maatregelen in het plan, onder meer over schade aan dakpannen door opstijgen en landende vliegtuigen. In december neemt het Limburgs Parlement een besluit over de plannen.

Groei
MAA wil flink gaan groeien. Momenteel vliegen er jaarlijks zo’n 250.000 passagiers vanaf MAA. In 2040 wil het vliegveld ruim 500.000 passagiers vervoeren. MAA wil ook groeien met het aantal vrachtvluchten. Nu wordt er jaarlijks 125.000 ton aan vracht vervoerd van en naar MAA. Dat wordt, als het aan MAA ligt, in 2040 210.000 vracht.

Gebied
Het Limburg Parlement besloot eerder dit jaar om het vliegveld open te houden. Voorwaarde was wel dat er een omgevingsfonds zou worden opgericht. Nu is dat fonds verder uitgewerkt. Het uitkopen van woningen rond het vliegveld is een van de belangrijkste taken van het fonds. Omwonenden die in een bepaald gebied wonen dat veel hinder hebben kunnen aanspraak maken op de uitkoopregeling. In het gebied valt heel Schietecoven en een deel van Meerssen-West.

Bedrag
Omwonende in het gebied worden door het omgevingsfonds benaderd of ze interesse hebben om de woning te verkopen aan het fonds. De woning wordt getaxeerd en de bewoner krijgt een op dat moment marktconform bedrag. Na de aankoop van de woning gaat het fonds die weer verkopen.

Motorvermogen
Verder wil het fonds onderzoeken of er meer geluidswerende maatregelen kunnen worden genomen bij bewoners thuis. Daarnaast wil het fonds een aantal onderzoeken starten. Onder meer om te kijken of er bij de start- en landingsprocedure van vliegtuigen het vermogen van de motoren omlaag kan. Op die manier zouden bewoners minder geluidsoverlast hebben.

Avondvluchten
MAA doet ook een aantal vliegtuigen in de ban. Twee type vliegtuigen zijn niet meer welkom omdat ze te veel geluidsoverlast veroorzaken. In 2030 wordt daar een derde type aan toegevoegd. Daarnaast wil het vliegveld niet meer vliegen tussen 6:00 en 7:00 uur. Ook wil MAA het aantal avondvluchten verminderen.

Omwonenden over de plannen van MAA:

Lees vorig bericht

Gerrit Jan Grootheest Kampioen van Limburg

Lees volgend bericht

Caecilia weekend met huldiging jubilarissen en opluisteren mis