Bewoners van trillende Sint Catharinastraat zien stap naar de rechter als enige uitweg

Bewoners van de Sint Catharinastraat in Ulestraten zien een gang naar de rechter als vrijwel enige oplossing voor compensatie voor de scheuren in de huizen als gevolg van trillingen in de straat. De gemeente en bewoners zijn al jaren bezig om een oplossing te vinden voor het probleem in de straat, maar een duidelijk zicht op compensatie van de geleden schade is er niet. Bewoners zijn daarom bezig met voorbereidingen om de gemeente voor de rechter te slepen.

Wat is het probleem?
Bewoners van de Sint Catharinastraat klagen al jaren over de scheuren die in hun woningen ontstaan. De oorzaak hiervan is vermoedelijk zwaar verkeer dat door de straat rijdt. Daardoor ontstaan trillingen. Ook de staat van het wegdek en grondwater spelen een rol. Trillingen worden erger als de grondwaterstand hoger is. Daarnaast kunnen wisselende grondwaterstanden weer verzakkingen veroorzaken. Hierdoor kunnen de scheuringen in de woningen ontstaan. Tot slot kan de opbouw van de fundering van woningen ook een rol spelen.

Er zijn al vaker maatregelen genomen door de gemeente. Zo is de Sint Catharinastraat een 30 kilometerzone en moeten auto’s zigzaggend de straat door, zodat verkeer niet te snel kan gaan rijden. Ook heeft de gemeente het asfalt vervangen en zijn putdeksels vernieuwd of verwijderd.

Onveilig
Voor de inwoners is de maat vol. Ze willen de gemeente verantwoordelijk stellen. “Dit is hun pakkie-an”, zegt een bewoner. Een andere inwoner vertelt dat hun dossier al bijna klaar is. “De bewijzen van de onderzoekers zijn bijna binnen en dan wordt de aanvraag gedaan voor de rechtszaak.” Bij het huis van de bewoner zijn de scheuren in de woning duidelijk te zien. “Het is heel erg triest. Als er een auto langskomt lijkt het alsof het raam openstaat. De kleinkinderen die hier normaal slapen, willen dat in deze kamer niet meer doen. Ze zeggen: ‘Opa, we slapen hier niet meer. Het is te onveilig.'”

Onderzoeken
De politiek wil een streep zetten onder het dossier. “In het verleden zijn fouten gemaakt”, vertelt Gerrit van der Bijl van oppositiepartij BRUG-M. “Het grondonderzoek is onvoldoende geweest bij de grote reconstructie van jaren geleden. Het effect is nu zichtbaar in veel huizen.” Er zijn tal van onderzoeken geweest, maar de inwoners schieten er niks mee op, zegt Van der Bijl. “Zo blijven we pingpongen.”

Zorgvuldig
Björn Hendriks van coalitiepartij Lokaal DNA vindt het belangrijk dat alle feiten op tafel komen te liggen. “Dat moet je doen voordat je beslissingen of uitspraken gaat doen als gemeente”, stelt Hendriks. Van der Bijl snapt dat de gemeente er zorgvuldig mee omgaat, maar hij plaatst ook een kanttekening. “Je moet een keer zeggen: ‘We gaan voor een oplossing die mensen perspectief biedt.'”

Nieuw onderzoek
Voorlopig is het afwachten voor de bewoners. De gemeente heeft wederom een onderzoek aangekondigd. Begin 2023 wordt er gestart met het onderzoek, waarin opnieuw wordt gekeken naar de trillingen en de oorzaken hiervan. Eind 2024 is de West-ontsluiting in Ulestraten klaar, door dat plan is het de bedoeling dat zwaar verkeer niet meer over de Sint Catharinastraat gaat rijden. Maar de kwestie over de compensatie voor de scheuren is nog niet afgedaan.

Lees vorig bericht

Rothem’s Harmonie huldigt jubilarissen

Lees volgend bericht

Herdenking Aaldert Weerman Geulle